prosperita

Temat:
Domowy wyrób win - Jan Cieślak http://i47.tinypic.com/2zjkxgp.jpg PDF srton: 400 rozmiar: 60 mb Nowe wydanie. W książce znajdziecie wiele przepisów na doskonałe wina owocowe, znakomite nalewki, miody pitne i likiery ziołowe....
Źródło: laplinka.pl/index.php?showtopic=45184



Temat:
Pilarek Bolesław - Markowe Wina Owocowe http://i45.tinypic.com/2qnxqw3.jpg PDF stron: 60 rozmiar: 7,5 MB l. Jakie wino II. Domowy wyrób win III. Przepisy IV. Uszlachetnianie wina domowej roboty V. Miody pitne ......
Źródło: laplinka.pl/index.php?showtopic=39279


Temat: 11 x Przepisy oraz poradnik Pani Domu Zupy,Zapiekanki,Sosy,Sałatki,Ryby,Pizza,Pierogi ruskie,Kopytka,itp
Diety Ksiązka z sałatkami. Kuchnia chińska Miody pitne Domowe piwa, wina, cydry, nalewki Kuchnia wielkanocna Potrawy światowej sławy Dobra kuchnia Robert Makłowicz – Czy wierzyć platynowym blondynkom ? Sekretne przepisy światowych...
Źródło: nedds.pl/index.php?showtopic=68018


Temat: Domowe sposoby na Wino/Piwo/napoje alkoholowe
Wina Nalewki Likiery-Nowicki.pdf i wiele wiele innych przepisów, paczka zawiera tez kalkulator winiarza http://rapidshare.com/files/98772526/Winko.rar
Źródło: tvsat-pl.info/index.php?showtopic=9109


Temat: Wino z ryżu
Witam U mnie w piwnicy leżakuje 40l tegorocznego wina z ryżu. Robię je co roku tylko nieco inny przepis mam (o ile pamiętam bez tymianku i troszkę inne proporcje przypraw). Wino ... zamiast nich daję dużo rodzynków, które są „nosicielami” drożdży naturalnych. Robił ktoś z was miód pitny? Ja robiłem dotychczas dwa razy. Po prostu „niebo w gębie”, ale niestety to droga impreza....
Źródło: donkey.outs.pl/index.php?showtopic=36882


Temat: Wino z ryżu
Wino z rodzynek? Nu ciekawe, pierwszy raz słyszę, poszukam przepisu może kiedyś zaeksperymentuję Ja, gdyby nie ograniczenia finansowe zrobiłbym (wogóle robiłbym tylko te) wino z miodu tzw miód pitny Raz zrobiłem,...
Źródło: donkey.outs.pl/index.php?showtopic=36882


Temat: Klub Przyjaciół Piwa
" />Najlepsze grzane piwo robi Szaja Mimo podanego dokłądnego przepisu mi wychodzi ZUPEŁNIE INNE Nie wiem co jest sekretnym składnikiem,którego zawsze mi brakuje Grzanego wina nie lubię ale np.taki miód pitny...
Źródło: linuxpl.com/~ecounts/viewtopic.php?t=2907


Temat: Kuchnia średniowieczna
xD Ja się zgadzam. Ale co do niektórych przepisów nie mamy warunków np do chleba. Ale otrzymanie bractwowego miodu pitnego będzie wielceciekawym przedsięwzięciem. Zwałszacza że w tym roku mamu wolny jeden balon winny. Tylko takie pytanie wy macie pojęcie ile kosztuje wołowina? Większość przepisów opiera się an tym mięsie. Jak coś to mogę gotować z wieprzowiny, bo już nie ma choroby wściekłych krów i wołowina znowu jest droga. Zrazy kawalerów mieczowych - to brzmi jak przepis na kotlety mielone mamusi tylko te są w sosie. Zrazy o ile mi wiadomo to np kawałek...
Źródło: kspo.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7


Temat: XXI Zlot Łódzki - dawniej Spotkanie w Łagiewnikach
... placek owocowy z kruszonką - zamieściłam przepis Pozdrawiamy Mercedes i +1
Źródło: klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?t=149


Temat: Pogaństwo germańskie a sprawa polska
... na trasie dom - piwnica. To ja jeszcze przepis na miod pitny poprosze Wassail!
Źródło: paganfederation.org/forum-pl/viewtopic.php?t=26


Temat: Mrozik
Witam, ps. pytanie do Rzymianek i Rzymian: czy funkcjonowało w cesarstwie grzane wino? Hmm.. Apicjusz podaje przepis na wino korzenne - kilkakrotnie gotowane z miodem. A także na "miód pitny przyprawiony...
Źródło: forum.korzenie.gimnazjum.com.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: EU a nasze wolności
i przetwory zawsze mozna kupic u rolnika (ktory ma tylko dla siebie) Smole te przepisy i uni zydowskiej i innym tez polecam ! hubal
Źródło: forum.michalkiewicz.pl/viewtopic.php?t=7246


Temat: Trójniak
" />Nie o to mi chodzi. 1 litr miodu waży ok 1,5 kg. Proporcje na miód pitny sporządza się w stosunku do objętości - czyli przy czwórniaku 1l miodu na 3l wody. Jeśli mamy miód w postaci płynnej to nie ma najmniejszego problemu - odmierzamy 1l miodu i rozpuszczamy go w 3l wody. Natomiast jeśli mamy miód już skrystalizowany to nie bierzemy 1.5 kg miodu i 4.5 kg wody (wagowo nadal jest 1:3 ) tylko odważamy 1.5kg miodu co odpowiada 1l objętości miodu i mieszamy z 3l wody - wagowo proporcja jest jak 1:2 ale w przepisach chodzi o objętość która jest 1:3 - mam nadzieję że teraz wyjaśniłem jaśniej o co mi chodziło.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1123


Temat: Krulestfo spamu wuujcia Wilqa - TYLKO TU MOZNA SPAMOWAC
" />To ja zostane przy moich owocowych ( w żadnej knidze o winach nie widziałem takiego przepisu ) No i oczywiście przy miodzie pitnym
Źródło: board.monstersgame.pl/viewtopic.php?t=1008


Temat: Raport ze spotkania planowego 4.04.2009
... z rycerzem - 5-8 zł Cena zalezy od wieku chetnego do walki. -------------------------------- drugorzędna sprzedaż nad czym nalezy sie zastanowic to: - kupno miodu pitnego (czworniaka ewentualnie trojniaka) i sprzedaz za...
Źródło: kspo.com.pl/forum/viewtopic.php?t=244


Temat: Przepisy na nalewki, wina i takie tam ;)
Chciałem robić miód pitny, ale wszystko rozbiło się o niedobór w rodzinie gąsiorów (czy jak to się tam te wielkie butle rozbijają) Ale przepisy daj, może kiedyś uda mi się coś...
Źródło: forum.bestiariusz.pl/viewtopic.php?t=717


Temat: Przepisy i przypisy
... delikatnie pokrył wierzch zalewy - masy śledziowej.) Następnie powtarzamy czynności 3 - 6 aż do zapełnienia naczynia, zalewamy olejem. Śledzie muszą odstać minimum trzy dni. Smacznego. Ten ostatni przepis właśnie spóbowałem,...
Źródło: forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=216


Temat: Też szukam prezentu...
*przepis na pierogi *Michal mowi , ze reczna maszynka do miesa i przepis na robienie kielbasy *powidla sliwkowe *wisniowka ( najlepiej domowej roboty) *miod tez mozna(najlepiej pitny) *zawsze mozna jakies album...
Źródło: weselneforum.pl/viewtopic.php?t=55495


Temat: pierwszy półtorak
" />MIÓD PITNY Robiłem miód pitny może z pięć razy. Rezultat był zawsze dobry. Miody smakują ludziom lubiącym wina słodkie. Ograniczałem się do czwórniaka. O ile robienie wina jest dla ludzi cierpliwych, to miodosytnictwo jest dla ludzi bardzo cierpliwych. Cierpliwość dotyczy etapu fermentacji i dojrzewania. Dużo na temat wyrobu miodów pitnych jest w książkach ‟Domowy wyrób win” Jana Cieślaka oraz ‟Miodosytnictwo. Sztuka przerabiania miodu i owoców na napoje” dr. Teofila Ciesielskiego dostępna na stronie internetowej: www.winogrona.org/ksiazka/miodosytnictwo.pdf Podkreślić może należy tylko to, że są dwa zupełnie różne podejścia do przygotowania miodu. 1. Miód rozpuścić w letniej wodzie dla zachowania enzymów, witamin itp., ale fermentacja to droga przez mękę. 2. Miód rozpuścić i gotować w wodzie, zbierając szumowiny. Fermentacja jest wtedy istotnie łatwiejsza. Przepisy ogólne na wyrób 10 litrów miodu pitnego syconego (przepraszam autora przepisów, ale uleciało mi nazwisko, a był to bardzo Szacowny Pan) Rodzaj: miód + woda + fosf.amonu + kwas cytr. ; min. czas dojrzewania czwórniak: ... MD (matka drożdżowa) na drożdżach winiarskich do win mocnych lub na specjalnych drożdżach do miodów pitnych. Objętość MD wchodzi w skład objętości wody podanej w przepisach. Przechodzę do odpowiedzi bezpośredniej na Twoje zapytanie: 1)Radzę na pierwszy raz zrobić miód czwórniak. Rok dojrzewania to sporo czasu. Łatwiej fermentuje i więcej jego będzie. 2)Drożdże użyj jakie masz, jeżeli nastaw nie zacznie pracować na bayanusach to daj takie specjalne do miodów z BIOWINU lub szczyptę BABUNI. 3) "Czy około 5% (tj. 75ml) objętości nastawu powinna zajmować MD?" MD zajmuje ileś miejsca, ale ilość wody w MD wlicza się w ogólną ilość wody dodanej. 4)Zdecydowanie pierwszy raz sycić. To nie chodzi jak piszesz o zatrzymanie dziadostwa lecz o to, że miód powstrzymuje fermentację (przeszkadza pracować drożdżom) 5)Z gąsiorkiem jest tak, że nigdy nie zdarzyło mi się by miód "szalał" w czasie fermentacji raczej praca jest spokojna i długa (parę miesięcy) Powodzenia
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2603


Temat: Pogaństwo germańskie a sprawa polska
...
Źródło: paganfederation.org/forum-pl/viewtopic.php?t=26


Temat: Trójniak
ilość to 10l - ze sprawdzonych miejsc - sam się zaopatrzyłem i jestem bardzo zadowolony - płaciłem 150 PLN za 10l wielokwiatowego miodu z domieszką lipy. Co do krystalizacji - najszybciej krystalizuje się miód rzepakowy - który nawet świeży jest dość gęsty i "tłusty". Inne miody krystalizują się do kilku miesięcy - więc omijajcie markety bo tam miód skrystalizowany jest stary po prostu. Proporcje dla miodów są ogólnie znane więc nie ma sensu ich przypominać (z tym że nie zgodzę się z twierdzeniem kolegi F-16 że należy stosować proporcję wagową - jeżeli miód jest płynny mierzymy objętość - jeśli skrystalizowane to każde 1,5kg miodu traktujemy jako 1 litr). Warto jednak zauważyć, że przepis F-16 dotyczy miodów syconych. Ogólna zasada jest taka, że syci się przede wszystkim miody gorszej jakości oraz gdy zmierza się robić miody korzenne - można robić korzenny niesycony ale będzie on mniej intensywny w smaku. Sycenie poprawia fermentacje, klarowanie się miodu a ... Nie syci się raczej miodów owocowych. Ja zdecydowałem się robić niesycone miody owocowe - gdzie część wody zamieniam świeżo pozyskanym sokiem z owoców. Ponieważ z uwagi na duże stężenie cukrów brzeczka fermentuje trudniej zaleca się dodawanie miodu na raty - przy dwójniakach i półtorakach to w zasadzie jedyna możliwość. Moje oba miody to czwórniaki - wiśniak (20% soku w brzeczce) odfermentował do ... przygotować naprawdę silną - przy miodach owocowych można zrobić ją na soku - bowiem nie tylko duża ilość cukru ale i właściwości miodu utrudniają życie drożdżom. Ja robiłem raz na aktywnych raz na biowinu do miodów i mogę oba polecić - przy czym podobno miody robione na aktywnych mają w temperaturze pokojowej tendencję do dochodzenia do blg ok 15 i stawania - dlatego ja po tym jak fermentacja się rozwinie porządnie przenoszę miód w chłodniejsze miejsce - gdzie proces jest wolniejszy ale drożdże lepiej ją znoszą. Miody dojrzewają dość długo i dość długo się klarują - choć akurat "cienkie" miody owocowe klarują się raczej szybko i łatwo - szybciej też dojrzewają. Dla tradycyjnego czwórniaka wg. polskiej normy produktu tradycyjnego dojrzewanie to min. 9 miesięcy ... dębinie co narawdę świetnie wpłynęło na wiśniaka. W linku normy dla tradycyjnych miodów http://www.minrol.gov.pl/DesktopDefault ... 0&LangId=0 Mi robienie miodków bardzo przypadło do gustu, mam też nadzieję że efekty zadowolą moje podniebienie....
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1123


Temat: miód pitny
" />Witam i posyłam com jeszcze znalazł Mniemam iż to Waści zadowoli Miody pitne owocowe Osobną grupę miodowych napojów alkoholowych uzyskiwanych na drodze rermentacji stanowią miody pitne owocowe. Są one kombinacją ... fermentacji wraz z brzeczką. Soku nigdy się nie gotuje, a brzeczki nie zaprawia jakimikolwiek przyprawami. W trunku powinien być wyczuwalny aromat i smak użytych składników, a więc miodu i soku. Brzeczkę ... tj. 15-25% całkowitej ilości płynu poddawanego fermentacji, na przykład: 3,3 l miodu, 4,7 l wody, 2 l soku owocowego - łącznie 10 l. Fermentacja powinna przebiegać zgodnie z ogólnymi zasadami fermentacji miodów pitnych. MIÓD OWOCOWY - AGRESTIAK Owoce agrestu muszą być dojrzałe i przebrane z dużą starannością z uwagi na łatwość zakażenia soku różnymi bakteriami chorobotwórczymi. Aby tego ryzyka uniknąć, sok należy wytłoczyć w jak najkrótszym czasie po zbiorze owoców. Agrestnik cieszy się opinią jednego z najlepszych produktów w tej grupie napojów miodowych. Agrestniak na brzęce półtoraka • 5 l miodu • 2.5 l wody • 2.5 l soku z agrestu • drożdże winne Agrestniak na brzęce dwójniaka • 4 l miodu • 4 l wody • 3 l soku z agrestu • drożdże winne Agrestniak na brzęce półtrzeciaka • 3 l miodu ... napojem łagodnym, o zharmonizowanym aromacie i smaku. h1 Maliniak naturalny deserowy na brzęczce dwójniaka • 5 l miodu • 5 l soku z malin • drożdże winne Powyższy przepis odbiega od zasady zaprawiania brzeczki miodowej sokiem owocowym, zaleca jedynie łączenie tych samych proporcjach miodu i soku. Ze względu na duże stężenie cukrów zawartych w miodzie i soku. Ze względu na duże stężenie cukrów zawartych w miodzie i soku należy zastosować drożdże winne dostosowane do przerabiania na alkohol miodów słodkich, półtoraków i dwójniaków. Używając drożdży krajowych, najlepiej typu Madrera lub Malaga, trzeba zadbać o bardzo dokładne ich rozmnożenie! h1 Maliniak na brzęczce dwójniaka • 4 l miodu • 4 l wody • 2 l soku z malin • drożdże winne Maliniak na brzęczce trójniaka • 3 l miodu • 6 l wody • 1 l soku z malin • drożdże winne (opisy zaczerpnięte z książki"MIODY PITNE, KRUPNIKI I PIWA MIODOWE" Andrzej Gałuszka)
Źródło: sarmaci.pl/forum/viewtopic.php?t=163


Temat: Kuchnia średniowieczna
Jako, że nie samą walką człowiek żyje, poszukałam trochę przepisów średniowiecznych, które można by wypróbować. Mam nadzieje, że dodacie też swoje. Zolewka winna z korzeniami W rondlu zagotowujemy 1/2 l czerwonego ... płaskimi łyżkami cukru i szczyptą soli. Podać z pokruszonym twarogiem i kawałeczkami chleba lub grzankami. Miód pitny na drożdżach. Na garniec patoki bierze się wody garncy 3 i pół, jeżeli zaś miód jest z suszem, wtedy wziąć dwa garnce tylko i tą letnią wodą płukać na nieckach lub baljach miód póty, póki wcale słodyczy w suszu nie będzie. Następnie przecedzić tę wodę ... miodu łyżkę główek chmielu, po kilka ziarnek angielskiego ziela lub po kawałku imbiru wielkości grochu, po szczypcie kwiatu pomarańczowego i muszkatołowego, po kawałku korzenia fijołkowego i po dwie skórki ćwiartkowe z pomarańczy, jeżeli można świeżych. Chcąc się przekonać czy miód ma dosyć, trzeba zanurzyć pręcik żelazny w gotującym się warze, jeżeli po wyjęciu pręt będzie czerwony, miód jest dogotowany. Wtedy wylać na ... tymże miodzie, wymięszać dobrze z drożdżami i zostawić w spokojności w pokoju średniej temperatury, naturalnie opalanym w zimie. Beczka nie powinna być pełna. Otwór przykryć płótnem i przypieczętować. Miód będzie fermentował; ... w butelkach, przeczekać takową i dalej postępować jak wyżej. Butelki ustawić w piwnicy przysypując suchym piaskiem do połowy szyjek. Im starszy taki miód, ten będzie lepszy, jednak w pół roku po...
Źródło: kspo.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7


Temat: Fałszerze żywności
" />Schab z kurczaka, cielęcina z wieprzowiny, banany w galaretce bez bananów i miód podkarpacki z Wielkopolski. Fantazja producentów żywności nie zna granic. Sito, przez które przechodzi żywność, zanim trafi do ... - nie zawsze trzymają się wymagań jakościowych deklarowanych przez siebie bądź określonych w przepisach. - Najbardziej spektakularne przypadki fałszowania żywności z naszych ostatnich kontroli to mięso mielone, które - jak dowiodły ... wyprodukowany wyłącznie z mleka krowiego nosił nazwę ‟Ser Janosika – ser typu oscypek”, a jogurt wytworzony metodami konwencjonalnymi opatrzono nazwą ‟bio jogurt pitny bioday owoce leśne” – czytamy w raporcie IH. ... miodów. Na wielu z nich znajdują się niestworzone informacje: ‟działa uspokajająco i ułatwia zasypianie”; ‟zalecany w leczeniu nerwicy, pokonywaniu stresu, w stanach wyczerpania psychicznego”; ‟działa antyseptycznie, wykrztuśnie, przyspiesza gojenie”; ‟wspomaga trawienie, krążenie krwi, leczenie anemii, działa wzmacniająco na organizm”; ‟zdrowie z Roztocza”. Producenci żywności wykazują się nieograniczoną wręcz fantazją w nazywaniu swoich wyrobów. Np. ‟Podkarpacki Miód Pszczeli” w rzeczywistości pochodził z Wielkopolski....
Źródło: odskok.pl/viewtopic.php?t=6841


Temat: Miody pitne
" />Miody pitne są to napoje alkoholowe z miodu pszczelego i wody. Proporcja miodu i wody decyduje o ilości alkoholu w napoju. Mieszanina wody z miodem nazywa się brzeczką. Przy wyrobie miodu pitnego niezbędne są kociołek emaliowany lub ze stali do gotowania brzeczki, balony szklane, w których przeprowadza się fermentację brzeczki i dojrzewanie miodu pitnego. Potrzebne są również rurki fermentacyjne i korek do zamknięcia balonu. Najlepsze są korki gumowe, gdyż nie wymagają uszczelniania parafiną niezbędnego przy stosowaniu korków zwykłych. Do ściągania miodu pitnego potrzebny jest wąż gumowy około 2 m i średnicy światła około 1 cm. Najlepszy jest wąż gumowy naciągnięty na rurkę szklaną. Do rozlewania dojrzałego miodu potrzebne będą butelki o pojemności 0,75 I, korki i korkownica. Etapy produkcji miodu pitnego: 1)przygotowanie matki drożdżowej, 2)przygotowanie brzeczki miodowej do fermentacji, 3)fermentacja i dojrzewanie napoju, 4)rozlewanie do butelek i przechowywanie. Podział miodów pitnych można przeprowadzić stosując rozmaite kryteria. Poniżej podany jest podział miodów pitnych w zależności od: 1)sposobu sporządzania brzeczki: - miody niesycone, - miody sycone, czyli warzone, 2)sposobu doprawienia brzeczki: - miody naturalne - brzeczka składająca się tylko z rniodu i wody została uzupełniona dodatkiem kwasu cytrynowego i poddana fermentacji po dodaniu pożywki dla drożdźy oraz odpowiedniej matki drożdżowej, - miody chmielowe - brzeczka została zaprawiona albo chmielem, albo chmielem oraz innymi substancjami aromatycznymi, stosowanymi jako dodatek przy wyrobie miodów korzenno-ziołowych, - miody korzenno-ziołowe - brzeczka zaprawiana jest podczas warzenia rozmaitymi korzeniami, ziołami, przyprawami, jak np. cynamonem,goździkami, imbirem, pieprzem, wanilią, jałowcem, korzeniem fiołkowym, korzeniem walerianowym, płatkami róży, Iiśćmi mięty, migdałami, skórką pomarańczową lub cytrynową itp., - miody owocowe — po uwarzeniu brzeczki dodaje się soku wiśniowego, malinowego, agrestowego, dereniowego, jarzębinowego itp. otrzymując miody o odpowiednich smakach. 3) stopnia rozcieńczenia brzeczki wodą: - półtorak - 1 objętość miodu + 0.5 objętości wody - dwójniak - 1 objętość miodu + 1 objętość wody - trójniak - 1 objętość miodu + 2 objętości wody - czwórniak - 1 objętość miodu + 3 objętości wody - piątak - 1 objętość miodu + 4 objętości wody Do wyrobu miodów pitnych najlepsze są miody ciemne jak gryczany, czy wrzosowy. Do sporządzania miodów pitnych nadaje się również miód odzyskany z zasklepów. W warunkach domowych korzystniej jest przygotować brzeczkę miodową przez jej gotowanie, czyli warzenie (zabija się wtedy drobnoustroje mogące wywołać niekorzystną fermentację). Brzeczkę należy ... uzupełnić płyn do poprzedniej objętości. Do przestudzonej brzeczki dodajemy na 1 litr brzeczki: 1-3 g kwasku cytrynawego oraz 0,3 g pożywki dla drożdży. Aby prżyrządzić miody korzenne lub ziołowe, trzeba do warzonej brzeczki dodać zioła lub korzenie (najlepiej w płóciennym woreczku, który po uwarzeniu brzeczki usuwamy). Przy sporządzaniu miodów owocowych dodajemy uprzednio pasteryzowane soki owocowe, w ilościach podanych w szczegółowych przepisach. Do ... napojem do pomieszczenia o temperaturze 10 — 15°C na okres kilku do kilkunastu miesięcy. Niewielkie ilości niektórych napojów aikoholowych np. wina, piwa, nalewek czy miodów pitnych ze względu na zwartość substancji leczniczych, mogą korzystnie działać na ludzki organizm. Miody pitne wpływają korzystnie na układ oddechowy przy infekcjach przeziębieniowych i grypowych, wzmacniają mięsień sercowy i normatizują pracę żołądka. Pierwsze ściąganie wina czy miodu nałeży wykonać po zakończeniu fermentacji. Oznakami właściwej pory pierwszego ściągania są: zanik piany na powierzchni młodego miodu, sklarowanie się i wyraźne wydzielenie się warstwy osadu na dnie naczynia, ustanie wydzielania się banieczek gazu z balonu lub butli. W osadzie zachodzi rozkład (autoliza) komórek drożdżowych, a produkty rozkładu przenikają do napoju i pogarszają jego smak i aromat. Miód pitny ściąga się za pomocą ... ze ściągniętym winem zamyka się korkiem z rurką fermentacyjną i umieszcza w pomieszczeniu o temperaturze 5-12°C. W tych warunkach miód dojrzewa. Przy wyrobie miodów syconych na szlachetnych drożdżach winiarskich oraz przy prawidłowym przebiegu fermentacji miód zwykle klaruje się samoczynnie i staje się przejrzysty. Czasem jednak po fermentacji jest mętny. Wtedy to zalecane jest jego klarowanie. Podczas dojrzewania miodu pitnego żachodzi w nim szereg zmian, w których poważną rolę odgrywa tlen. Miód nabiera stopniowo przyjemnego aromatu (bukietu) i smaku zharmonizowanego wskutek reakcji chemicznych zachodzących bardzo powoli między składnikami napoju. Dojrzewanie trwa kilka lat i dłużej. Miody słabe, ubogie w cukier, dajrzewają szybciej i już po roku mają dość poprawny smak i aromat. Pozdrawiam.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1334